Панорамен туристически маршрут "Капинчо"

ЖП прелез „Капинчо“ – Туристически дом „Никола Габърски“ – парк „Капинчо“ – минерална чешма – водопад Бръмбар скок – База по ориентиране – ЖП прелез Капинчо

Продължителност: 1 час и 20 минути

Да излезем сред природата в Троян! Само на две крачки от градската шумотевица. Приятен и лесен маршрут, с подходящи места за пикник със семейството и приятелите.

Маршрутът започва от ЖП прелез „Капинчо“, който се намира на 5 минути пеша от площад „Възраждане“ (центъра на гр. Троян). Следва по асфалтов път в посока юг, докато достигне до железен мост, през който трябва да преминете. Продължава с изкачване по стъпала до туристически дом „Никола Габърски“. След него се достига до равното плато на парк „Капинчо“, където ще откриете беседка и множество пейки за отдих. Маршрутът продължава по асфалт до оградения двор на старата резиденция и от там вдясно вече преминава по черен път през ливади до възвишение с 525 м надморска височина. Оттам се открива просторна панорамна гледка към алпийското планинско било на Козя стена и всички прилежащи северни гористи склонове на Троянския балкан – подходящо място за отдих и снимки. Маршрутът завива в посока североизток през смесена гора от бук, габър и дъб, докато достигне минералния извор и реката. Продължава по течението на реката по стар път докато не се открие гледка към водопад Бръмбар скок – подходящо място за пикник и отдих. Маршрутът минава по левия бряг на реката, с кратко изкачване през дъбова гора и достига до старата база по туристическо ориентиране, където има изградена беседка. Продължава по асфалтов път и по стъпалата надолу стига отново до ЖП прелез „Капинчо“.

Препоръчва се за този маршрут да ползвате затворени, равни обувки, подходящи за движение по горски пътеки. Вземете с Вас вода за пиене. Не палете огън в гората. Не забравяйте да приберете отпадъците си с Вас и след излета да ги изхвърлите в контейнер за боклук в града.

Галерия със снимки

Месечен бюлетин

Анкета

Моля попълнете нашата анкета.

© 2018 - 2022 Община Троян - Информационно-културен център. Всички права запазени.