Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак

Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак (НИХЗИ) е единственото в страната, в чиито изложбени зали са показани уникални предмети на народните художествени занаяти, изработени от изтъкнати майстори от всички етнографски райони на България.

Изложението е създадено през 1971 г. и от тогава вече над 40 години традиция и модерно изкуство вървят ръка за ръка. Целият изложбен комплекс е разположен в чудесен парк от 50 дка. Изложението има девет изложбени зали с обща експозиционна площ от 4200 кв.м.

През 2009 година е извършена цялостна реконструкция на четири от изложбените зали - Керамика, Художествена обработка на тъкани, Художествена обработка на дърво, Приложно изкуство на народите, както и на входа, Базара и административната сграда на изложението. При обновяването са използвани традиционни местни елементи и материали с цел запазване характерния архитектурен образ на сградите.

 Националното изложение е уникално, както с експонатите си, така и с възможността посетителите реално да участват в изработването на занаятчийски произведения и предмети. Във всяка зала има оборудван демонстрационен кът, където всеки гост може не само да наблюдава как се изработват предмети на народните занаяти, но и да опита сам да се докосне до характерните за региона занаяти - грънчарство, дърворезба, пирография и тъкачество.

Днес Националното изложение е един модерен и функционален европейски център на занаятите, в който чрез ежегодни изложби, семинари, симпозиуми и др. се разкрива красотата на националното и световното изкуство.

В търговския базар на изложението могат да бъдат закупени сувенири и произведения на майстори на народни занаяти.

Наред с ежедневната си работата при функционирането на НИХЗИ като изложбена площ, екипът на изложението организира или се включва като съорганизатор в няколко значими местни събития. Не пропускайте да посетите някои от събитията, организирани от екипа на НИХЗИ – Орешак -  Великденска изложба-базар, Фестивал на занаятите и изкуствата в началото на м. май, Традиционен панаир на занаятите на 15 август, Празник на сливата през м. септември.

 

Работно време:

  • Понеделник-Петък: 9.00 до 17.30 часа
  • Събота и Неделя: 10.00 до 18.00 часа

Входни такси: Възрастни – 4.00 лв., ученици и групи – 2.00 лв., деца до 7 г. и хора с увреждания – безплатно, цена на беседа – 10.00 лв.

Контакти: тел. 088 8008411 или  06952 2816; web site: http://www.fairoreshakbg.com

Месечен бюлетин

Анкета

Моля попълнете нашата анкета.

© 2018 - 2021 Община Троян - Информационно-културен център. Всички права запазени.