Музейни сбирки

Музейна сбирка в с. Врабево

 Музейната сбирка във Врабево е открита през 1976 г. със съдействието на АИР „Вароша“-гр.Ловеч. Тя е разположена в къщата на Христо Джуров, чичо на армейския генерал Добри Джуров, и специално построената към нея сграда. През 2010 г., с помощта  на „Софарма“ АД, всички помещения са ремонтирани, а сбирката е обогатена с нови музейни експонати. Възрожденският стил на сградата се допълва от добре оформения двор и посетителите го възприемат като единен етнографско-исторически комплекс. Снимките и документите показват развитието на с.Врабево и бита на неговите жители през ХIХ и ХХ век.

 

Фотоархивна и битова сбирка в с. Черни Осъм 

Създадена от местния жител Дочо Нешков, сбирката представя културно-историческото и природно наследство на селото.

 

Килийно училище и Музейна сбирка в с. Гумощник

В двора на църквата "Свети Никола Летни" в с. Гумощник се намира едно от малкото запазени в България килийни училища. Създадено е през 1829 година и е единственото оцеляло килийно училище в Ловешка област. По времето на своето съществуване е действало повече от 100 години и като светско. В днешния си вид е реставрирано през 1979 г.

В една от стаите на килийното училище e направена възстановка на класна стая от онова време. Показани са чинове с пясък (използван от началните ученици за писане и лесно триене на написаното), плочки с тесни и широки редове от едната страна и квадратчета за смятане от другата, ученически пособия от това време - калеми, мастилници и др. Сред експонатите е читанката от 1896 г.

На първия етаж от сградата на килийното училище е подредена музейна сбирка, проследяваща историята на село Гумощник. Изложени са предмети от живота и бита на местното население (пафти, газеници, паралия, хурки, сърпове, паламарки и др.), артефакти открити при археологически разкопки на тракийски могили в околността, документи свързани със загиналите на ,,Титаник“ жители на селото и загинали в различните войни за освобождение и обединение на България

 

Музейна сбирка в с. Чифлик 

Музейната сбирка е уредена в хана, в който са отсядали въстаниците, водени от Тодор Каблешков.

Месечен бюлетин

Анкета

Моля попълнете нашата анкета.

© 2018 - 2021 Община Троян - Информационно-културен център. Всички права запазени.