Галерия "Серякова къща"

Галерия "Серякова къща" Галерия "Серякова къща"

Серяковата къща се намира на мястото на родната къща на Георги Серяков (Гио), Ботев четник, загинал през 1876 г. на Милин камък във Врачанския Балкан.

През 1991 г.  е предоставена от Община Троян на Дружеството на троянските художници за тяхно седалище, както и за градска художествена галерия.

През 2016 г. става един от обектите на  Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян. Материалната база, поддържана и модернизирана чрез множество проекти, говори за добри и амбициозни стопани през годините.

Галерия „Серякова къща“ е точно това, което благородната й фасада обещава: стил, уют, собствена атмосфера. Петте изложбени зали, галерийният офис, щандът за сувенири, кафе-бар „Арт клуб“ предлагат своето гостоприемство на всеки, избрал да избяга за малко от ритъма на ежедневието. Тук човек може да разгледа поредната изложба, да присъства на джаз или класически камерен концерт, да попадне на премиера на книга, да открие бутиков подарък или просто да се наслади на спокойна глътка кафе. „Серяковата къща“ е един от троянските острови на духовност и градски живот.

В галерията ежегодно се организират около 16 самостоятелни и общи изложби.

Традиционни са Пролетната изложба, която винаги се открива на Велики четвъртък,  и Есенният салон, който се открива в навечерието на Петковден – празника на град Троян.

Освен творби на съвременни автори, тематично се показват и творби от фонда на Музея.

В галерията се продават картини, икони, керамични произведения, бижута, рисувани шалове, художествени фотографии, произведения на изкуството от дърво и стъкло, книги и други.

Повече информация за галерия "Серякова къща" може да прочетете на официалния сайт: https://seryakovagallery.bg/

 

Контакти:

гр. Троян 5600

ул. "Ангел Кънчев" № 6

тел. 0670/62877; 0887 23 12 50

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

Работно време:

Понеделник–Петък: 10:00 – 12:00 ч. / 14:00 – 18:00 ч.

Събота: 10:00 – 15:00 ч.

Неделя: почивен ден

Още в тази категория: « Музейни сбирки

Месечен бюлетин

Анкета

Моля попълнете нашата анкета.

© 2018 - 2021 Община Троян - Информационно-културен център. Всички права запазени.