Петък, 27 Октомври 2023 10:41

Изложба "Светове" в галерия "Серякова къща"

На 17 ноември 2023 г. в галерия „Серякова къща” се открива съвместна изложба на иранската художничка Можган Голпошнезхад и двамата български художници дъщеря и баща  Деница Данчева-Петерсен  и Георги Данчев.

Можган  и Деница попадат в Троян преди година и половина, поканени  от  д-р Набиола Масуми, поет и писател, роден и израснал в Иран. Той е организатор на събитието  „Керамиката в поезията на Омар Хаям“ в галерия „Серякова къща” през 2022 г. и по време на това събитие се ражда идеята за настоящата изложба. През тази една година двете стават близки приятелки с троянската керамичка Надежда Христова, още една нишка, която ги свързва с нашия град. Към тях се присъединява със свои творби Георги Данчев, творец с голям художествен опит в областта на скулптурата.

 

Можган Голпошнезхад е родена през 1975 г. в красивия град Шираз, определян като град на поетите, виното и розите, водещ център на изкуствата. Именно в този град тя живее и учи през по голямата част от живота си. По образование е бакалавър по графичен дизайн. После учи иранска миниатюрна илюстрация - това е  Традиционното изобразително изкуство на Иран, в Университета за Изкуства в Шираз. Още като студентка заедно със свои съученици участва в общи изложби в Иран и Армения.Техниката която използва е акрил, прах от естествен камък, текстурна паста. Тя става Майстор на илюстрацията в Иран. След като завършва започва да се занимава с илюстрации на книги рисувани и дигитални . Преподава също така в университета, в който е завършила. Прави няколко  самостоятелни изложби в Иран и Армения. Преди шест години заедно със семейството й решават да се преместят да живеят в България. До този момент те са посещавали нашата страна по работа свързана с бизнеса им, както и за почивки,като остават очаровани от България, българските хора и българската култура. Можган е илюстрирала книгата на нашия скъп приятел Набиола Масуоми „Легендата за Хосров и Ширин“, който я довежда и в Троян.

Деница Данчева-Петерсен  е родена в София през 1972 г. Тя е живописец с богата култура и художествен език, а творбите ù представят света през поетичната визия на личностни преживявания и опитност.  Завършва Националната художествена академия през 1997 г., факултет за Приложни Изкуства, специалност „Керамика” при проф. Ивана Енева и „Живопис” при Проф. Вихроний Попнеделев и Проф. Греди Асса. През 1998-завършва специалност „Икономика“ в НБУ, Има Бакалавърска степен по „Финанси и счетоводство“ и Магистърска степен по „Парични и капиталови пазари“. Има реализирани самостоятелни изложби в България и в чужбина в дипломатически мисии /Норвегия,Сърбия, Хърватска, Черна гора/, както и участия в множество съвместни изложби в България с изявени живописци и скулптори. Мъжът й, който почива преди 2 години е търговско аташе на Норвегия за Баканските страни. Заедно с него живеят в Сараево, Загреб, Белград , Черна гора, където Деница прави изложби, а той възстановява инфраструктурата на тези страни след войната. В началото на тази година, тя спечели призът на Дамски Клуб “Бизнес на Високи Токчета” -  „Бизнес жена на годината” в категория „Изкуство”.

Георги Данчев е роден през 1946 г. в с. Девенци, общ. Червен бряг, България. През 1975 г. завършва Националната Художествена Академия - София, специалност - скулптура при Проф. Секул Крумов. Член на Съюза на Художниците. Реализирал над 20 декоративни монументални обекта - пана , паметници, решетки,  в керамика, камък, бронз, както и над 20 монументални пластики в паркова среда. Работи в областта на малката пластика и рисунка. Богатият и сложен образен свят на художника предлага изненадващо тематично разнообразие – човешки фигури, женски торсове, напрегнати животински тела и причудливи динамични композиции от бронз. Тяхната пластичност съдържа органичното единство на биологичната форма и нейната жизнена плът. В металните композиции, формоизграждането се решава чрез ритмично вплитащи се геометрични структури, излъчващи мощно пластическо експресивно въздействие.

Тримата автори и тяхната изложба ще представи троянската художничка Надежда Христова, която непосредствено след това през декември, ще открие и своя изложба в галерия „Серякова къща”. Заповядайте!

 

 

 

 

Месечен бюлетин

Анкета

Моля попълнете нашата анкета.

© 2018 - 2023 Община Троян - Информационно-културен център. Всички права запазени.