Петък, 27 Октомври 2023 10:29

1-ви ноември - Ден на народните будители в галерия "Серякова къща".

На 1-ви ноември, в Деня на народните будители, галерия „Серякова къща” Ви кани на музикално-поетична вечер, посветена на новата стихосбирка „Подреждане на хаоса” на Живка Симова, литературен историк и учител. Стихосбирката и творчеството на авторката ще представи литературния критик и преводач Юлиан Желиев.

Живка Симова е авторка на  литературно историческото изследване „Обичана и отричана. Книга за Евгения Марс(1998, 2004) и на две поетически книги: „Приют за мълчания“ (2000) и „Диези и бемоли“ (2010). Завършва българска филология и около 20 г. се занимава с журналистическа и публицистична дейност. Има над 300 публикации из областта на литературната и културна история на България, образование, изобразително изкуство, театър и др. във в. „АБВ” и в. „Знаме“ (с авторски рубрики); „Век 21”, „Литературен форум”, „Демокрация”; сп. „Език и литература”, „Критика” и мн. др. Участва многократно в литературни научни форуми и семинари. В момента работи като гимназиален преподавател по български език и литература в 7. СУ „Свети Седмочисленици“. Член е на СБЖ и на Сдружението на българските писатели. Новата ѝ поетична книга „Подреждане на хаоса“ е отпечатана от ИК „Ерго“.

Юлиан Жилиев е литературен критик и преводач. Завършил е българска филология в СУ „Св.Климент Охридски“. Работи като преподавател по български език на чуждестранни студенти в Технически университет, София. Сред преводите му са книги от Маргьорит Юрсенар (Благочестиви спомени и Архиви от Нор), Марсел Пруст (Аферата Льомоан и Против Сент Бьов и други есета), Еманюел Пагано (Юношите от пещерата), Пиер Клосовски (Ба фомет), Жорж Перек (Мислене/Подреждане) както и на редица литературнокритически и есеистични текстове, излизали в периодичния печат. Автор е на множество литературоведски текстове.

Събитието ще бъде озвучено с джаз изпълнения на троянския музикант Николай Стойчев.

Кога, ако не в Деня на народните будители, словото и музиката не повеждат към духовна пълнота отвъд хаоса?

Заповядайте в този празничен ден при нас!

Месечен бюлетин

Анкета

Моля попълнете нашата анкета.

© 2018 - 2023 Община Троян - Информационно-културен център. Всички права запазени.