Сряда, 03 Януари 2024 14:15

Галерия "Серякова къща" представя изложба живопис

Първата изложба за 2024 г. в галерия „Серякова къща” се открива на 12 януари от 17.30 часа и в нея свои  творби ще представят двамата художници, а също и музиканти,  Росен Марковски и Николай Димчевски (Ника).

Росен Марковски  е роден през 1964 г. През 1983 г. завършва Средно художествено училище за приложни изкуства – Троян,  а през 1994 г. Националната художествена академия. Има над 60 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Варна, Париж, Прага, Будапеща, Осло, Есен, Дюселдорф, Перуджа и др. Член на Съюз на българските художници, а отскоро и член на Дружеството на троянските художници. Автор на поредица от пърформанси и участва в множество групови български и международни проекти. Ателието му Конюшнята /Stables studio 1928/ в София, става място за проява на артисти, за изложби и концерти.

Росен разказва за себе си: „Аз съм роден в Троян и първите си 19 години прекарах по улиците, музеите, читалището и ателиетата на града. После отлетях, но запазих добри спомени от града и приятелствата тук. Оказа се, че и Троян не ме е забравил. Много хора ме навиваха да направя изложба и концерт тук. Концерт направихме с Ника /Николай Димчевски/, даже два и с нашите приятели, музикантите от новото поколение Дидо Дишев, Емо Ненковски и Весо Ангелов.

Николай Димчевски  е роден 1983 г. в Русе. Той не рисува от малък. Започва директно като голям. Не учи в академията, а по ателиетата на живи художници, които рисуват, пеят и свирят на китара. Спи до късно, готви вкусно. Женен. Нежен баща на малката Бояна. Летата прекарва до морето, зимите в града, а през другото време опитомява случки и спомени върху платната. Пише стихове вечер. Свири на ударни инструменти между 2 и 4 следобед. Пее. Негови картини има на различни континенти, но все още само на Земята. Създава множество самостоятелни изложби, пърформанси, музикални проекти... и авторска лютеница. Рисува магаренца, защото много ги харесва. С Троян го свързва основно приятелството му с Росен Марковски, но и любовта към планината и специално Троянския Балкан! По време на общите им концерти в града е впечатлен от топлия прием на хората и най-вече от това, че тук изкуството се цени, пази и се жадува за нови неща. Намира Троян за град, в който хората уважават, обичат и пазят културата и изкуството си и са любопитни към артистите. Казва,че с  голяма радост и вълнение е приел да покажа и живописните си платна на жителите и гостите на града в прекрасната галерия „Серякова къща”!

По време на откриването на изложбата, двамата художници обещават отново да посвирят за своята троянска публика. Заповядайте!

Галерия със снимки

Месечен бюлетин

Анкета

Моля попълнете нашата анкета.

© 2018 - 2024 Община Троян - Информационно-културен център. Всички права запазени.