Понеделник, 29 Април 2024 08:26

Ден на калиграфското изкуство

Древна и модерна калиграфия ще оживеят за гости и жители на Троян в рамките на Ден на буквите в сърцето на Балкана”

Като продължение на Празника на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, майстори- калиграфи ще изнесат беседи, обучения и  демонстрации. За първи път присъстващите ще видят Троянски Дамаскин”, както и други ръкописи, предоставени от Троянския манастир Успение Богородично”.

На 25.05.2024 г., в събота, на площад Възраждане” – гр. Троян, в Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства и пред Народно читалище „Наука – 1870 г.” ще бъде представено изкуството Калиграфия. Това ще бъде еднодневно събитие, в което гостите ще се запознаят с различните калиграфски стилове на изписване, пособия и инструменти. Ще придобият представа за старобългарската, японската и модерната калиграфия. Гости и посетители ще се докоснат до историческата памет и магията на старобългарските букви Калиграфите, които ще участват в еднодневното събитие, ще представят стиловете под формата на беседи. Сред живописната балканска природа ще се проведат и практически занятия по калиграфия.

Присъстващите ще имат възможността да видят Троянски Дамаскин”, както и други ръкописи, предоставени от Троянския манастир „Успение Богородично”, които ще бъдат изложени в Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян.

 След официалното откриване в Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян, ще се проведат лекции на теми: Ръкописът „Троянски дамаскин” от архимандрит Стефан, и.д. игумен на Троянски манастир „Успение богородично” и „Стематографията” на Христофор Жафарович, подготвена от проф. Аксиния Джурова и проф. дфн Вася Велинова. На същото място ще се състои и лекцията на организаторката на събитието,  учителката по калиграфия, Геновева Ненова на тема „Старобългарска калиграфия.“

Празникът ще продължи с практически занятия по калиграфия на пл. Възраждане” в град Троян, от 12.00 часа. По-късно гости и посетители ще се потопят в магията на „Шодо японска калиграфия” с Венелина Петкова, и в още една беседа, която ще отговори на въпроса „Какво е модерна калиграфия?” с Виктория Томова.

Празникът ще продължи с практически занятия по калиграфия на пл. „Възраждане” в град Троян, от 12.00 часа. По-късно гости и посетители ще се потопят в магията на „Шодо японска калиграфия” с Венелина Петкова, и в още една беседа, която ще отговори на въпроса „Какво е модерна калиграфия?” с Виктория Томова.

Една от най-атрактивните части от Ден на буквите в сърцето на Балкана – Троян ” се очаква да бъде демонстрация – подoстряне на перо и изработване на мастило с въглени с водеща Геновева Ненова.

 

 

 

Месечен бюлетин

Анкета

Моля попълнете нашата анкета.

© 2018 - 2024 Община Троян - Информационно-културен център. Всички права запазени.