Сряда, 08 Май 2024 18:29

Европейска нощ на музеите и галериите 2024г.

На 18 май 2024 г. в музейните обекти ще се състои поредната „Нощ в музея” – събитие изпълнено с интересни образователни и забавни модули. Тази година тя съвпада с професионалния празник на музейните специалисти- Международният ден на музеите, който се чества от 1978 г.

В програмата на троянската музейна нощ са включени следните  събития с образователен и забавен характер:

15.00 – 17.00 – ателиета по керамика и рисуване и моделиране в откритите площи пред централна музейна сграда, съпътствани от музикалните изпълнения на Илина Рогашка.

 17.00 – откриване на изложба „Спасена“, централна музейна сграда.

 Изложбата е в памет на декораторката на порцелан Спасуна Илиева, и е поредния музеен принос в процеса на издирване, съхраняване и представяне на ярки представители на керамичните производства в България.

Спасуна Илиева е родена през 1938 г. в с. Говедарци. Остава сираче и е отгледана в семейството на Виолета и Йордан Попови в София. Именно те забелязват таланта ѝ да рисува и я насочват да продължи образованието си в Художественото училище в гр. Троян.

Този избор предопределя съдбата ѝ, „спасява“ я, като ѝ дава път в живота. Учи в специалноста „Декоратор на порцелан“, а нейни преподаватели са: Стоян Макараджийски, Баю Добрев,  Иванка Нечева. Тя е от отличниците на випуска и още тогава стажува в завода за порцелан „Изида“ в гр. Елин Пелин. След завършването си през 1957 г. е разпределена там като декоратор и работи в завода до пенсионирането си.

 Спасуна Илиева се превръща  в най-добрата декораторка в България. Създава и разработва стотици ръчно рисувани модели. Изпратена е на специализация  в Ленинград,  където представя своята работа и донася нови форми и техники.

Цялото ѝ семейство работи във фабрика „Изида”. Нейната дъщеря Мариана Ангелова също свързва съдбата си с порцелана. Тя завършва Художествено училище в София, а след това Национална художествена академия – специалност „Порцелан и стъкло“. Десет години преподава в Академията, като в това време прави и докторантура. В момента е преподавател в Професионалната гимназия по керамика в Елин Пелин и продължава да се занимава с ръчно рисуван порцелан в ателието си. 

 17.40 – „Старите къщи – изгубеното културно наследство на Троян“ – публична лекция на майор д-р инж. Дочо Николов, залите на „Конака”.

Авторът ще разкрие собствените си дългогодишни проучвания за различни интересни сгради в Троян, както и лични истории на техните обитатели.

 19.00 – „Вечер, посветена на Сандро Ботичели" – лектор Ани Петрова – художник, галерия „Серякова къща“

Ще отпътуваме стотици години назад към епохата на Високия Ренесанс, за да ви срещнем със Сандро Ботичели - един от най-пленителните художници в световната история. На фокус тази вечер при нас ще бъде любовта - онази велика, красива, изящна… и в голяма степен иронична любов. Заповядайте на вечер, посветена на живота и творчеството на Сандро Ботичели. Роден във Флоренция, бихме казали - а къде другаде,той изживява бурен, с резки завои в двете крайности живот - от това да бъде признат, богат и оценен, до това, да бъде отхвърлен в късните години от живота си. Кой е Джироламо Савонарола и защо отношенията между двамата сериозно сриват репутацията на Ботичели? Но най-вече ще говорим за това, защо картините на този брилянтен художник и до ден днешен са обект на противоречия. За красивия образ на жената в неговите картини, за силният му характер и острата му позиция по различни въпроси. Като завършек ще разгледаме негови картини и ще си поговорим подробно за тях. Наш лектор ще бъде художничката Ани Петрова, която през 2019г. представи своя самостоятелна изложба в галерия “Серякова къща”. Тя  е родена 1990 г. в гр. София. През 2009 г. завършва Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“ в гр. София със специалност „Живопис“, след което следва „Българска филология“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Живописта остава голямата й любов и основното, с което тя се занимава. Обект на изследване в работите й са мислите и състоянията, през които човешката душа преминава.  

20.30 – Концерт на Damisax – Дамян Вахнянски (саксофон), галерия „Серякова къща“

Дамян е на 16 години, роден е в Израел, в България живее от 6 години и смята, че тук е много спокойно място. Занимава се със спорт – тренира ориентиране, скално и спортно катерене, алпийски ски, кара планинско колело. Ходи на уроци по актьорско майсторство и дърворезба. Свири на саксофон от 7 години, като най-много се развива като музикант  в Общинския духов оркестър в Троян. Ще изпълни джаз и поп музика.

В рамките на събитието „Нощ в музея” в залите на галерия „Серякова къща” може да разгледате Пролетната изложба на Дружеството на троянските художници и да дегустирате вина, предоставени от Винотека „Винослав”.

 Продължителност на събитието 15.00 – 22.00 часа

Място: описаните музейни обекти

Вход: свободен

 

Месечен бюлетин

Анкета

Моля попълнете нашата анкета.

© 2018 - 2024 Община Троян - Информационно-културен център. Всички права запазени.