Военни паметници

Троян 

 1. Паметник на загиналите във войните от 1912 – 1913г., 1915 – 1918 г., 1941 – 1945г. Увековечава величието и героизма на Троянците от 34-ти Троянски пехотен полк, загинали във войните .Намира се в озеленена и добре поддържана градинка на около 200 м. от центъра на града (Вила ,,Ванна“).
 2. Паметник на Димитър Икономов-Димитриката –троянец, член на Ботевата чета (според някои изслесователи той е авторът на плана за превземането на парахода ,,Радецки”), осъден на доживотен затвор, заради революционната си дейност. Участва и в борбите за църковна независимст, бори се и за създаване на новобългарски училища. След Освобождението е един от строителите на съвременна България. Паметникът се издига в централната градска част, на пл. ,,Възраждане”, където някога е била родната му къща.
 1. Паметник на генерал-лейтенант Павел Карцов – командващ рускте части, превзели Троянския проход. Паметникът е открит през 1965 г., дело е на скулптора Дочо трзиев от с. Калейца. Намира се в централната част на града, пре НЧ ,,Наука – 1870 г.”
 2. Паметна плоча,намираща се на мястото на хана на Васил Спасов, в който през 1871 г. Васил Левски основава Троянския революционен комитет.

 

с. Чифлик 

 1. Паметник на всички загинали чифликчани от Сръбско-българската до Втората световна война; намира се до църквата. Построен през 2000 г.
 2. Паметник на Тодор Каблешков – апостолът обявил началото на Априлското въстание със своето кърваво писмо и неговите другари Найден Попстоянов, Георги Търнев и Стефан почеков. Сравнително нов паметник, издигнат през 1998 г., в чест на 120 годишнина от освобождението на България. Дело е на скилптора Иван Варчев от с. Калейца. Срещу паметника, в центъра на селото, се намира и хана, в който са отсядали въстанниците и в който е бил затворен Каблешков слд залавянето му. В него днес е уредена музейна сбирка.
 3. Паметник на Никола Войновски – военен командир на Ботевата чета. Издигнат през 1996 г., в чест на 120-та годишнина от Априлското въстание.

 

с. Балканец 

Паметник на руските воини. Това е първият монумент, издигнат в памет на руските воини, загинали при преминаванто на Троянския проход по време на Освободителната война. Издигнат е на мястото, където са погребани 13 руски войници. Край него е оформен малък парк.

 

с. Дебнево 

Паметник, издигната в памет на загиналите участници в Балканската, Междусъюзническата, Първата и втора световна война; намира се в двора на църквата „Св. Параскева” (в центъра на селото)

 

с. Дободан

Паметник на загиналите във войните (руско-турската, съюзническата и първата световна). Намира се  се в центъра на селото. Издигнат по инициатива на роднините на убитите. Открит през  м. септември 1919 г.

 

с. Дълбок дол

 1. Паметник, намиращ се западно от сградата на кметството в село Дълбок дол, в градинката отредена за детска площадка; Издигнат в памет на загиналите участници в Балканската и Междусъюзническата война от село Дълбок дол.
 2. Паметник на загиналите в борбите за национално обединение жители на село Дълбок дол; намира се в двора на църквата „ Свети Архангел Михаил”

 

с. Голяма Желязна

Паметник на загиналите във войните 1912 – 1913 г., 1915 – 1918 г., 1941 – 1945 г. – намира се в градинката в центъра на селото, до кметството. В основата му е вградена чешма. Построен е от местни майстори със средства, дарени от жителите на селото. Открит е през 1939 г.

 

с. Гумощник

Два паметника един до друг – един на загиналите във войната през 1912-1913 г. и друг на загиналите от тази през1915 – 1918 г.; намират се в двора на църквата в махала ,,Селце“ на с. Гумощник.

 

с. Калейца

Паметни плочи , посветени на героите от войните за Национално обединение, намиращи се от двете страни на входа на църквата „Вознесение Господне”.

 

с. Ломец 

 1. Паметна плоча на подофицер Ганко Стойнов Пенчев от 34-ти Троянски пехотен полк от село Ломец, убит на 3 ноември 1944 г. при село Балабан, Подуевско; намира се в центъра на с. Ломец.
 2. Паметник на загиналите във войната 1912 – 1913 г. и 1915 – 1918 г.

 

с. Шипково 

 1. Паметник на убитите шипковени във войните 1885 г., 1912 – 1913 г. и 1915 – 1918 г.; намира се в парк – градина в централната част на селото в близост до църквата;
 2. Паметник-костница върху гроба подпоручик Веселин Стоев Терзиев. Роден на 19 юни 1920 г. в село Шипково. През 1939 - 1941 г. учи в летателната школа за запасни офицери в Марино поле, Карловско. Загива на 19 май 1944 г. във въздушен бой с английска ескадрила. Паметникът се намира в двора на църквата „ Възнесение Господне” в село Шипково.
 3. Паметна плоча на подпоручик, летец-изтребител Веселин Терзиев; намира се в родната къща на Веселин Терзиев

 

с. Терзийско

Паметник на Захари Стоянов. След разгрома на четата на Бенковски след няколкодневно скитане из Стара планина Захари Стоянов намира подслон в днешното с. Терзийско, но след предателство е заловен и откаран в затвора.

 

с. Врабево

Паметник с монумент (8 бр. паметни плочи с текст и скулптурна фигура на коленичила жена, символизираща признателна „Майка България” пред тях), посветен на военните от с. Врабево, загинали във войните за България. Намира се на централния площад в селото.

Месечен бюлетин

Анкета

Моля попълнете нашата анкета.

© 2018 - 2021 Община Троян - Информационно-културен център. Всички права запазени.