Паметник на Иван Хаджийски

Паметник на бащата на българската социология и социална психология Иван Хаджийски се издига срещу на Общината, пред сградата на стария конак, в който днес се помещава експозиция ,,Възраждане“ на Троянския музей.

Дълго чаканият от троянци паметник е открит през 2012 г., а негови автори стават скулпторът Борис Борисов и архитектът Пламен Цанев. Големият български народопсихолог е изобразен с колело, с което обикаля цяла България, за да събира материал за най-известното си произведение, "Бит и душевност на нашия народ".

Иван Хаджийски е роден на 13 октомври 1907 година в Троян в бедно занаятчийско семейство. Учи в прогимназия в родния си град, като още през 1919 година публикува дописки в списание "Юноша". От 1921 година учи в Търговската гимназия в Свищов, която завършва през 1925 година. От 1929 година членува в БКП, за което е и арестуван. През 1943 година е мобилизиран в армията. По време на службата си в село Ливадово, Гърция, Хаджийски довършва в ръкопис третия том на "Бит и душевност".

Участва във войната срещу Германия като доброволец – военен кореспондент при щаба на Втора българска армия. На 4 октомври 1944 г. Иван Хаджийски загива като разузнавач на кота 807 на връх Висока чука, при Власотинци, Сърбия, при сражение с елитната хитлеристка SS дивизия "Принц Ойген".

Месечен бюлетин

Анкета

Моля попълнете нашата анкета.

© 2018 - 2024 Община Троян - Информационно-културен център. Всички права запазени.