Фестивал на боровинката на хижа "Амбарица"

От 2014 г. през месец юли на хижа „Амбарица”, в Троянския Балкан, се организира уникалният Фестивал на боровинките, който може би е и българският фестивал, провеждащ се на най-голяма надморска височина. В основата на събитието е хижарката Емилия Гатева, която от няколко години се грижи за мястото, а в организацията с доброволен труд се включват десетки гости на хижата.

Уникалният фестивал е вдъхновен от един от най-богатите планински масиви с диви боровинки, сред който е разположена хижата. Друга важна особеност на феста е това, че той комбинира успешно разходка в планината, палатков лагер, огън и музика, различни забавления.

През краткия период на своето същетвуване Фестивалът може да се похвали не само със значителна посещаемост, но и с богата и разнообразна програма: състезания за бране на боровинки, конкурс за най-добра рецепта с боровинки (продуктите всеки кулинар трябва да си набави сам), прожекции на късометражни и документални филми, музика на живо, лекции и дискусии на еко теми и т.н.

Посетителите, за които не достига легловата база, могат напълно безплатно да опънат палатките си край хижата, където са обособени специални зони за това.

Растоянието от с. Черни Осъм до хижата е около три-четири часа пешеходен преход по маркирана пътека. До селото можете да стигнете с кола или с автобус от Троян, който пътува на всеки час в делнични дни и през два часа в почивни. За онези, които изпитват затруднение с прехода, обикновено има организиран транспорт с високопроходим автомобил, също тръгващ от село Черни Осъм.

Добре е да имате предвид няколко неща преди да потеглите към планината:

  • Направете си Планинска Здравна Застраховка – пътят до хижата е труден и продължителен, времето е непостоянно, а горе сте далеч от всякаква цивилизация.
  • Носете си съд за напитки –за да се запази природата чиста, горе традиционно не се предлагат пластмасови изделия.
  • Добре е да си носите някакви хранителни припаси.
  • Хижата е част от Национален парк ,,Централен Балкан” и в близост до нея важат всички правила на парка – не изхвърляйте никакви отпадъци и не палете огън извън обозначените за целта места!

Повече информация за фестивала можете да потърсите на ФБ страницата на хижата: https://www.facebook.com/ambaritsa или на тел: 0887 89 56 62 (Емилия Гатева)

© 2018 - 2022 Община Троян - Информационно-културен център. Всички права запазени.