Български фестивал на сливата

"Български фестивал на сливата – Троян" е иновативно културно събитие на Община Троян, носещо традицията на празник с повече от 20 годишна история. През миналата година "Български фестивал на сливата" официално е отличен като един от най-добрите фестивали в Европа и е носител на престижната марка за качество "Европейски фестивал" за 2015/ 2016 г., давана от Европейската комисия.

Празникът е продукт на искреното желание на местната общност да популяризира една уникална за региона и страната традиция и да запознае възможно най-много хора с възможностите за културен туризъм и развлечения, които предлага нашия град.

Началото му е поставено в Националното изложение на народните художествени занаяти в село Орешак през 1993 година. От 1997 година празникът се провежда паралелно в град Троян и Националното изложение, а от 2011 г., с финансовата подкрепа на ОПРЧР, събитието се разраства и се превръща в днешния Български фестивал на сливата.

Фестивалът традиционно се провежда в последната седмица на месец септември. В центъра на празника са отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия и други сливови продукти.

Ежегодно посетителите могат да се насладят на богата програма с много концерти, открита сцена за самодейни фолклорни състави, традиционни конкурси (кулинарен, за най-добра домашна сливова ракия и т.н.), арт ателиета по керамика и дърворезба, демонстрация (и дегустация) на традиционна сливова ракия и много други изненади.

Не пропускайте да посетите и  традиционната улица на занаятите, за която тази година обещаваме да бъде по–пъстра, богата и интересна от всякога. През миналата година в нея се включиха със свои произведения над 90 занаятчии. Гостите на фестивала ще имат възможност да наблюдават на живо изработването на авторски бижута, декоративни свещи, декупаж, дърворезба и плъстене на вълна и да закупят оригинални произведения на народните и художествени занаяти.

Всичко за историята на фестивала, както и актуална информация за тазгодишното издание можете да намерите на www.festivalnaslivata.com

Включете се в една традиция с много дух, вкус и настроение!

© 2018 - 2022 Община Троян - Информационно-културен център. Всички права запазени.