Понеделник, 25 Март 2024 08:42

Галерия "Серякова къща" представя Семейство Кирови.

На 4-ти  април  2024 г. от 18.00 часа се открива „Семейство Кирови” – изложба живопис, пластика и рисунка на тримата художници (баща, син и дъщеря) Владимир Киров, Мартин Киров и Любомира Кирова

Владимир Киров е роден на 5 Ноември 1955 в град Ловеч. Завършва Xудожествена гимназия, Казанлък-1969-1974 и Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", Специалност Живопис. Специализира живопис в Санкт Петербург. Той е  популярен сред ценителите на изкуството с това, че опитва да изобразява богатото разнообразие от състоянията на женската душа. Има множество престижни награди: Купата на град Mougins-от международния конкурс за визуални изкуства град Ница, Франция, 1992 г.; Почетна грамота от петата международна изложба на миниатюрни изкуства, Торонто, Канада 1990; Първа награда за графика на национална изложба в София,1988; Почетна грамота-шестата международна изложба на миниатюрнi изкуство, Торонто, Канада 1991; Една от десетте първи награди от Международния конкурс за оригинална живопис -Daler-Rowney, Англия, 2002; Голямата награда на Международното Биенале за миниатюрни изкуства- Русе 2011; Наградата „Ловешки Меч” 2012 в раздел „Изобразителни изкуства” на община гр. Ловеч; Грамота за принос в развитието на българската култура. София 2007, Министерство на културата;  Наградата на Мегахим от Международното Биенале за миниатюрни изкуства- Русе 2017; Наградата на хотел „Ломбарди“ от  Международното Биенале за миниатюрни изкуства- Русе 2023. Владимир Киров до момента има 27 самостоятелни изложби и продължава да е преподавател в НУПИ „Проф. Венко Колев“.

 Мартин Киров е роден на  17 август 1980 г. Завършва НУПИ „Проф. Венко Колев“ гр. Троян ,а после и Националната Художествена Академия, специалност керамика. Участва в редица международни и национални изложби и симпозиуми. През 1999 печели Наградата на Лорд Джон Бризби за талант и оригинално мислене.  Красотата и естетиката на пластичните му търсения в областта на керамиката са забелязани и той е избран да направи наградата за Международния Фестивал на Етнографския филм град София 2015 година. Мартин Киров също е преподавател по точарство  в НУПИ „Проф. Венко Колев“, Троян.

Любомира Кирова е родена на 30.12.2005 в град Троян и е в 12 клас на  НУПИ „Проф. Венко Колев“ . Тя е ученичка на своя баща и дебютира през 2021 г. със свои картини в галерия „Серякова къща”, когато отново тримата направиха своя изложба в памет на тяхната съпруга и майка Светлана Кирова. Наскоро Любомира и Владо Кирови откриха изложба в София в Сити Марк Център. Там председателят на СБХ Любен Генов каза: „Нека да пожелаем на Любомира яростно да отстоява мисията на бъдещ сериозен и успешен творец. Началото е впечатляващо и обещаващо!“. Тъй като и тримата творци са неразривно свързани с Художественото училище в Троян, да представи тяхната изложба е поканен неговия директор Илиян Илиев.

 

Галерия със снимки

Месечен бюлетин

Анкета

Моля попълнете нашата анкета.

© 2018 - 2024 Община Троян - Информационно-културен център. Всички права запазени.