Римска крепост "Состра"

"Состра" (от старогр. пояс, превръзка, преграда) е шестата крайпътна станция по римския път ,,Виа Траяна“, който свързва провинция Долна Мизия с Тракия. Останките от нея се намират на 12 км. северно от Троян и на 28 км. южно от Ловеч.

 Римската крайпътна станция и кастел Состра са разположени върху територия, която в Предримската епоха (Ι хил. пр. Хр.) се свързва със земите, населявани от тракийското племе кробизи. Този комплекс е изграден на важен военен път, свързващ градовете Колония Ескус (с. Гиген, Плевенско) и Филипополис (дн. Пловдив). Съответно пътят свързва двете римски провинции Долна Мизия и Тракия.  През периода  Ι – V в. сл. Хр. тази пътна артерия е сред най-натоварените в търговски и военен аспект.

Организирините археологически проучвания на римския комплекс се свързва с имената на д-р Георги Китов, Тотьо Тотевски, доц. д-р Сергей Торбатов (АИМ при БАН) и доц. д-р Иван Христов (НИМ).  Благодарение на техния труд са проучени големи участъци от военния лагер, сгради от цивилното селище, раннохристиянска базилика, пещ за битова керамика, светилище на тракийския бог конник, крайпътна станция и др.

Първите организирани археологически проучвания в района на ,,Состра“ се провеждат още през 1979 г. под ръководството на проф. Георги Китов. От 2002 г. под ръководството на доц. д-р Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей и със съдействието на Община Троян и Музея на занаятите, на обекта се извършват редовни проучвателни и възстановителни дейности. При разкопките са намерени сребърни монети, съдове от глина и накити и др. Част от находките са изложени в Музея на занаятите - Троян.

До крепостта има изградени път и паркинг. Към момента за обекта не се предлагат екскурзоводни услуги и няма входни такси. Наблизо има ЖП и автобусна спирки.

Още в тази категория: Римски път "Виа Траяна" »

Месечен бюлетин

Анкета

Моля попълнете нашата анкета.

© 2018 - 2024 Община Троян - Информационно-културен център. Всички права запазени.