Рок-академия, Троян

Началото на Рок-академията е поставено през 2013 г., когато група местни ентусиасти споделят намеренията си за създаване на подобно събитие с ръководството на общината. Идеята им е приета възторжено и вече четири години, в началото на лятото, феновете на рока се радват на концерти на някои от най-популярните рок и метъл банди от страната и чужбина. Още от първото издание на събитието, като неизменна част от програмата се утвърждават и конкурс за авторска песен и бирен фест.

През годините гост-изпълнители в Рок-академията са били Васко Кръпката, ,,Бараби Блус Бенд“, групите ,,Спринт“, ,,Импулс“ и ,,Конкурент“, рок-легендите от Б.Т.Р., балканските метъли "Перо Деформеро" (Сърбия) и др.

През 2016 г. гражданите и гостите на града имаха възможност да чуят и изпълнението на една световна звезда – бившия вокалист на „Rainbow“ и „Deep Purple“ Джо Лин Търнър.

Това, което различава троянския фест от многото такива из страната, са усилията на организаторите да предложат на публиката и нещо повече от добри концерти. Освен да  гледат на живо изпълнения на утвърдени групи и да участват в конкурса за авторска рок-песен, младите музиканти имат възможност напълно безплатно да бъдат обучавани в музикални тънкости от утвърдени професионалисти по време на организираните ежегодно уърк-шопове/ творчески работилници по китара и барабани.

Важна предпоставка за успеха на събитието е фактът, че то се реализира благодарение на доброто партньорство между Общината (която осигурява основната финансова и логистична подкрепа за неговата реализация), момчетата от местната банда ,,Antidot” и редица професионалисти от музикалния бранш.

Разбира се, не липсват и трудности, но все по-голямата публика, която привлича събитието, както и непрекъснато растящият брой на групите, заявили участие в конкурса за авторска песен, показват, че неслучайно Рок-академията се утвърждава като едно от най-важните събития в Културния календар на общината.

Повече информация за събитието и актуална програма за 2017 г. можете да намерите на: www.rock-troyan.bg

Галерия със снимки

© 2018 - 2022 Община Троян - Информационно-културен център. Всички права запазени.