Празник на билките, планината и туризма (Еньовден)

Еньовден е стар български празник, който се чества на 24 юни всяка година. Предполага се , че коренът на празника се крие в тракийската традиция. На същата дата източно православната християнска църква отбелязва деня на Св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат.

Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова много от обичаите са свързани с пътя на слънцето и култа към него. Според народните вярвания от този ден продължителността на деня започва да намалява, а годината клони към зима.

Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най–голяма лечебна сила, особено по изгрев слънце. Набраните за зимата билки трябва да са "77 и половина"  – за всички болести и за "болестта без име".

Съществува и поверие, че в нощта срещу Еньовден там, където има заровено имане, от земята излиза син пламък.

Ежегодно в с. Балканец, в местността "Айдушко сборище" се отбелязва празника  с концерт, изяви на фолклорни танцови формации и различни конкурси. Основен организатор е сдружение "Съвет по туризъм" – Троян с финансовата подкрепа на Община Троян. Основното послание, което организаторите отправят към гостите на празника, е да се опитаме заедно да променим към по-добро отношението си към природата.

© 2018 - 2023 Община Троян - Информационно-културен център. Всички права запазени.