Храмов празник на Троянския манастир "Успение Богородично"

Храмовият празник на манастира е на 15 август, когато православната църква почита Успение на Св. Богородица. По традиция празничните служби в манастира на този ден се оглавяват от Българския патриарх.

След празничната литургия чудотворната икона на "Св. Богородица Троеручица", която се пази в манастира, се изнася с литийно шествие и се поставя в малък параклис в близост до светата обител. Там, всеки желаещ може да мине покрай нея и да измоли онова, от което се нуждае.

Събитието, съчетано с провеждащия се по същото време Панаир на занаятите в с. Орешак, привлича десетки хиляди вярващи.  За повече информация посетете www.troyanmonastery.com

Произходът на иконата се свързва с чудо. Според преданието тя е донесена в село

Орешак около 1600 г. от един или двама монаси от манастирите в Света Гора, които носели иконата към Влахия, но отседнали в селото, за да се срещнат с отшелник, за когото били чували. На следващия ден, когато се подготвяли да отпътуват, магарето, с което се пренасяла иконата, отказало да помръдне и те трябвали да останат в селото още един ден. На следващия ден случката се повторила. След няколко дни магарето продължавало да се противи и монасите приели това като знак, че иконата трябва да остане там.

Tроянският отшелник скоро привлякъл още неколцина братя, които построили за чудотворната Богородична икона малка дървена църква и започнали да служат в нея. Славата на чудотворната икона се  разнесла,  защото дарявала изцеление на идващите с вяра при нея. Броят на поклонниците и заселниците нараствал, за тях построили килии и  странноприемница. Така възникнал Троянският манастир.

© 2018 - 2022 Община Троян - Информационно-културен център. Всички права запазени.