Понеделник, 07 Октомври 2019 14:12

В навечерието на Петковден, галерия „Серякова къща” ще представи изложбата Есенен салон

На 11-ти октомври 2019 г. от 18.00 часа, в навечерието на Петковден, галерия „Серякова къща” ще представи изложбата Есенен салон.

Традиционно, в рамките на един месец, ще можем да видим представени новите творби на Дружеството на троянските художници.

Както обикновено, събитието ще има концертна част. В компанията на Александър Логозаров (китара) и Васил Хаджигрудев (контрабас), певицата Велека Цанкова ще изпълни някои от големите класики в джаза от автори като Джордж Гершуин, Кол Портър, Ървин Берлин, Анотнио Карлос Жобим.

Няколко изречения за музикантите:

Велека Цанкова завършва НМА „проф. Панчо Владигеров“ през 2017 г. в класа на доц. Алис Боварян. Интересът й към джаз музиката я отвежда към Холандия, където преминава курс по обучение в Conservatorium Maastricht, а по – късно и в Conservatorio di Musica “Giuseppe Tartini” в Триесте, Италия.

Родена и израснала в София, тя е част от музикалния клубен живот на столицата. Участва в различни проекти като 4th Edition Bossa Nova, Y Jazz и Вокално-инструментална група „BG VINTAGE” – под ръководството на Михаил Йосифов.

През тийнейджърството си Александър Логозаров преминава през сериозен музикален лабиринт от стилове, който в един момент го отвежда “в джаза”. Неговото желание да расте и да се развива в тази посока го отвежда в Холандия, където през 2013 г. той получава бакалавърска степен по джаз китара в консерваторията Принц Клаус, Гронинген. Именно Гронинген е своебразният инкубатор за неговото развитие със своя факултет от американски преподаватели и джаз департамент със студенти от цял свят. Започва да свири активно с музиканти от тази среда, бивайки част от групи, с които свири на клубната и фестивална сцена в Холандия, Германия и Дания. Има възможността да свири на живо заедно с Randy Brecker, Conrad Herwig, David Berkman, Michael Moore, Ben van Gelder и Candy Dulfer. От 2014 Александър живее в България и е част от Лили Илиева и Минимум квартет, проект с който през 2018 издават своя дебютен албум. Александър е бил гост солист на Биг бенда на БНР, свири в Биг бенда на Ангел Заберски и е участвал проекти на Михаил Йосифов, Рут Колева, Васил Петров, Димитър Льолев, Димитър Карамфилов. Вече два пъти е гостувал на територията на галерия „Серякова къща”.

Васил Хаджигрудев е роден през 1987 г. След постъпването си в Националната музикална академия печели награда "Най-добър участник" за 2009 и 2010 г. в майсторския клас на Милчо Левиев. През 2011 г.  започва обучение в Гронинген, Холандия в програмата „Ню Йорк идва в Гронинген” с ментори, като Робин Юбанкс, Алекс Сипиагин, Джийн Джаксън, Дейвид Бъркман, Дон Брейдън, Фреди Брайънт. Там имал удоволствието да се включи в амстердамската сцена с импровизатори, с музиканти като Майкъл Мур, Уилбърт де Йод и др.

След завършването си през 2014 г. живее 6 месеца в Берлин, след което, се премества в Малага, Испания и започва да преподава в EMMDAT Алаурин. След като живее почти 3 години в Испания, се завръща в София, като музикант на свободна практика.
Получава грант от Националния фонд за култура, за създаването на оркестър, изпълняващ стари градски български песни, използвайки метода на дирижиране на Бъч Морис. През 2018 г. Васил е съосновател на сръбския лейбъл за съвременна музика "Хорз".

Изложбата и концерта се реализират с финансовата подкрепа на Община Троян.

Месечен бюлетин

Анкета

Моля попълнете нашата анкета.

© 2018 - 2020 Община Троян - Информационно-културен център. Всички права запазени.