Понеделник, 09 Май 2022 09:04

Откриване на фотографска изложба “Магическата светлина” за фотолуминесценцията на пещерните образувания - 14 май 2022 г., 18.30 часа, Галерия "Серякова къща"

 

На 14 май 2022 г. от 18.30 часа в рамките на събитието „Нощ в музея” в галерия „Серякова къща” ще се открие фотографската изложба на Светлина и култ  “Магическата светлина” за фотолуминесценцията на пещерните образувания.

 

 "Магическата светлина" е четири годишен проект на екипа на Светлина и култ, който е публикуван в National geographic България през месец юли 2021г. Екипа успява да заснеме ефирната магическа светлина излъчвана от пещерните образувания в непрогледния мрак на пещерите. В процеса на работа разработват метод на снимане, чрез който в един кадър може да се види фотолуминесценцията на образуванията, заедно с други, които не притежават тези способности. С този метод може в един и същи кадър да се видят и двата вида образувания, както и заобикалящата среда на фосфоресциращите калцитни образувания, показвайки красотата на пещерния свят и скритата “магическа светлина”.

 

Светлина и култ е проект на фотограф, кинооператор и преподавател в НАТФИЗ Красимир Андонов, в който се снимат различни фотографски и документални проекти. В основния екип участват Алекс Самунджи ,фотограф и оператор, и Огнян Стоянов, изкуствовед и спелеолог. Началото е поставено от Красимир Андонов с неговите фотографии на тракийски светилища, които са публикувани в National geographic България през 2013г. в броя от месец юни. 

Изложбата идва в троянската галерия по идея на Алекс Самунджи, който е и възпитаник на троянското художествено училище.

Месечен бюлетин

Анкета

Моля попълнете нашата анкета.

© 2018 - 2024 Община Троян - Информационно-културен център. Всички права запазени.