Четвъртък, 01 Септември 2022 15:46

На 25-ти август 2022 г. в галерия „Серякова къща“ бе открита самостоятелна изложба живопис „Посоки“ на художника Момчил Митев. Избрана

Момчил Митев е роден на 01.02.1962 г. в с. Малки Вършец и израснал в с. Градище, Севлиевско. Завършва художествената гимназия в София през 1981 г. Работи над 20 години в рекламния бизнес, като негови клиенти са едни от най-големите световни брандове – „Кока-Кола“, „Нестле“, „Сушард“, „Сони“ и много други, сред които банки и фармацевтични компании. На практика всеки един от нас почти всеки ден се среща с някое от неговите творения по рафтовете на магазини, по витрини или билбордове.

През годините работи и като илюстратор, негово дело са над  100 корици на книги, най-известните от които са българските издания от началото на 90-те години на фантастичните поредици „Дюн“, „Властелинът на пръстените“, „Фондацията“ и много други. Няколко години работи и като художник за един от най-големите лейбъли за джаз музика „Лейбър Рекърдс“, Ню Йорк, САЩ. Занимава се с интериорен дизайн. Известно време живее и работи в Англия, в родния град на Шекспир, Стратфорд на Ейвън, където всъщност се завръща към живописта. Реализира изложби в България и чужбина, както и множество участия в общи изяви. Творбите му се намират в частни колекции на пет континента. Те  са най-разнообразни както като стил, така и като техники и материали. Поради естеството на своята професия, Момчил Митев отлично борави както с маслени и акрилни бои, така и с акварели, пастели, молив. Той е и сред единиците художници в света, които владеят уникалната техника за рисуване със свещ, когато лист хартия се прокарва над пламъка и пушека оставя ефирни линии, които художника майсторски превръща в образ.

Момчил Митев ни пренася в едно пространство на митичност, ангелски създания, планетарни системи, паралелни светове, където на пиедестал е издигнато разбира се най-съвършеното божие създание – жената.

Преди време художникът участва с две свои творби в забележителната изложба „Столът”. Още тогава неговия приятел и колега Валентин Щинков му препоръчва „Серяковата къща” като място с добро пространство за професионални творчески изяви. Освен това, Момчил е работил по рекламата на троянската фирма „Елма 13”, със собственик общинския съветник Владимир Хаджийски.

 

 

Месечен бюлетин

Анкета

Моля попълнете нашата анкета.

© 2018 - 2022 Община Троян - Информационно-културен център. Всички права запазени.