Сряда, 25 Януари 2017 18:12

Местните са известни с предприемчивия си дух

Има един град, сгушен в сърцето на Балкана, град, носещ силен дух, предаващ традициите от поколение на поколение, пленяващ с красотата на своята природа. Без връх дърво расте, без корен - не може, казват хората от Троян. Възрожденският град се основава на три стълба, които са много важни и днес. Първият стълб е близостта на планината. Местните жители казват, че Троян е сърцето на Балкана. Те ценят това, че природата им дава толкова много - вековни гори, тучни поляни и ледени планински реки. Богатство са и минералните води, около техните извори се концентрират част от туристическите селища в общината. Второто важно неща за Троян са традициите и занаятите. В троянския край от векове се предават няколко основополагащи традиции - грънчарство, дърводелство и варене на сливова ракия. От една страна, те са важни за поминъка в региона и до днес, след като са давали хляба на предците на троянци. От друга - правят региона по-атрактивен за посетителите. И третото важно нещо, но далеч не на последно място, са хората и предприемчивостта, с която е известен троянецът. На шега, местните хора казват "Троянец гладен няма!". Всеки произвежда нещо.

Най-голяма част от икономиката днес е свързана с дървопреработването и производството на мебели, като на територията на цялата община има 320 малки и по-големи мебелни фирми. Добре развити са фармацията, производството на текстил, на електродвигатели и производството на детайли за стругове.

В Троян живеят 23 хил. души. Освен града общината включва още 21 села, като общият брой е 33 хил. жители. Историците откриват началото на Троян в дълбока древност. Землище на сегашната територия възниква в I в. от н. е. Римският император Траян построява път между Дунав и Бяло море, който минава през тази част на Стара планина. По-късно градът се развива главно като център на занаятите, а след това става промишлен център. Общината е богата на археология и на нейна територия са открити много интересни обекти. В момента местната управа работи по голям идеен проект за археология и консервация.

Голяма част от културните събития в Троян са свързани с традицията. Добре известно е, че в града се прави най-добрата сливова ракия 

в България и един от празниците, наложили се в културния календар, е точно Българският фестивал на сливата, посветен на плода и лютата ракия, която се прави от него. През 2015 г. събитието получи европейски сертификат по проекта "Фестивалите за Европа" и бе признато за едно от най-добрите събития от подобен характер в Европа. Троян е известен и с добрата си музикална школа. Неотдавна се проведе четвъртото музикално издание на Рок-Академия Троян, с конкурс за авторска песен, чиито специален гост и подкрепа за младите изпълнители бе звездата Джо Лин Търнър, вокал на "Дийп Пърпъл" и "Рейнбоу".

Когато туристът реши да се потопи в изживяването "Троян", градът го посреща с гостоприемство и множество разнообразни занимания. В Троян се намира единственият в България Музей на народните художествени занаяти и изкуства - една уникална възможност

посетителите да се докоснат до троянската история

и традиции. Националното изложение на художествените занаяти и изкуства, разположено в с. Орешак, е също един уникален за страната обект - единственият, в чиито изложбени зали са показани характерните предмети на народните занаяти, изработени от български майстори от всички етнографски райони в страната. В една от залите посетителите сами могат да изработят глинен предмет на грънчарското колело.

Троян е богатство от добре запазена традиция, носещ характерния дух и великолепието на Балкана, съчетан с добро управление и решения, насочени към подобряване качеството и стандарта на живот в планинския град.

Галерия със снимки

Месечен бюлетин

Анкета

Моля попълнете нашата анкета.

© 2018 - 2022 Община Троян - Информационно-културен център. Всички права запазени.