Четвъртък, 01 Юни 2023 11:45

Фотографска изложба "Далече от Африка"

На 22 юни от 18.00 в галерия Серякова къща” се открива фотографската изложба „Далече от Африка”, в която ще видим  лица и пейзажи от Африка, заснети от двама известни артисти – професионалния фотограф Атанас Кънев и театралната режисьорка Елена Панайотова.

Изложбата представя програмата „Артисти за деца“, продуцирана от Фондация "ДЕН ГРИ" и ръководена от Елена Панайотова в Кения (2011- 2017) и България (2002- 2017). В този проект са били въвлечени 5000 деца и младежи в риск и 300 артисти от Африка и Европа, обучени от български екип в практиките на приложен театър. През 2016 г. програмата е сред осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО за допринасяне за културно разнообразие в света. През 2022 г. друга българска режисьорка Зорница София се вдъхновява от тази изключителна мисия и създава нашумелия български филм „Майка”.  Фототворбите в изложбата отразяват процеса на въвличане на африкански артисти и деца в риск в творчески обучения и създаване на театрални фестивали върху местни легенди и приказки на брега на езерото Виктория в Кения. Включени са и документални кадри от Кения и Занзибар. Изложбата повдига въпроси за ролята на документалната фотография, като популяризира уникален български модел за прилагане на сценични изкуства за социална промяна.

В навечерието на 24 май двамата автори получиха награда „Пловдив” за фотография за изложбата"Далеч от Африка".

В галерията, по време на откриването, ще се проведе среща-разговор с двамата автори, а на следващия ден (23.06.2023 г.) те ще предложат улично ателие по фотография на младежи, което ще стартира в 10 часа от „Серяковата къща”.

„Далеч от Африка” ще продължи до 21 юли 2023 г, а проектът е финансиран от НФ Култура по програма „Социално ангажирани изкуства“.

 

 

Месечен бюлетин

Анкета

Моля попълнете нашата анкета.

© 2018 - 2023 Община Троян - Информационно-културен център. Всички права запазени.