Изложби в МНХЗПИ

Ценната реликва е собственост на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в град Смолян. Родопчани гостуват на Община Троян с изложбата „Памет за Петко войвода“, която ще остане в музея до месец май. Петко войвода е най-значителната личност сред българите, участвали в европейските освободителни борби - гръцкото и италианското националноосвободително движение от 60-те години на XIX. Той е деец и радетел не само за българската, но и за балканската и европейската личностна и национална свобода. Роден в с. Доганхисар, Дедеагачко. Първата…
На 12 декември по традиция ще почетем покровителя на занаятчиите свети Спиридон. Тази година за празника в Музея на занаятите гости и жители на Троян ще могат да се докоснат до майсторството на шуменските златари чрез изложбата „От златните им ръце” – колекция филигран на Регионален исторически музей – Шумен.
На 14 октомври 2017 г. Музеят на занаятите ще представи изложба, свързана с Троянския край и неговото културно и духовно богатство. В деня, когато почитаме небесната покровителка на Троян – света Петка, ще бъде открита експозиция с колекция от икони, собственост на Музея на занаятите.
На 16 май 2017 г. Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства ще се включи за пореден път в европейската инициатива „Нощ на музеите” с гостуваща изложба на Регионален исторически музей – Видин „Орнаментирани плъстени килими от Видинско”. Тя представя характерни за региона тъкани. Техниката на изработка на плъстените килими ще бъде демонстрирана на живо пред троянската публика.
На 3 март 2017 г. Община Троян, Музеят на занаятите и Съюзът на колекционерите в България представят една забележителна експозиция -„Българско златарско изкуство XVII – XIX в.”. Етнографската колекция, собственост на г-н Антонио Василев, включва предмети, съхранили материалното богатство на българския народ – женски и мъжки накити: пафти, обици, гривни, колани и много други. Времево експонатите от колекцията, отразяват развитието на народните занаяти през Възраждането.

Месечен бюлетин

© 2018 - 2024 Община Троян - Информационно-културен център. Всички права запазени.