Сряда, 20 Април 2022 08:30

21 април 2022 г., 18.00 часа - Откриване на Пролетна изложба на ДТХ в галерия "Серякова къща"

Пролетната изложба в галерия „Серякова къща” ще се открие по традиция на Велики четвъртък от Страстната седмица. Вернисажът е на 21-и април от 18.00 часа.

В изложбата членовете на Дружеството на троянските художници ще представят своите най-нови творби – картини, икони, керамика и др.

 

Събитието този път ще бъде озвучено от двама класически музиканти със сериозна творческа биография: Иван Кръстев, цигулка и  Александър Лиалиос, пиано.

 

Александър Лиалиос започва да свири на пиано от ранна възраст. Завършва гимназиалното си образование през 2004 г. в Американски Колеж в София и, паралелно с това, в НМУ “Л. Пипков” като частен ученик, където негов педагог е доц. Лидия  Кутева. През периода 2002 – 2004 г. работи и с професорите Атанас Куртев и Жени Захариева.
През 2008 г. получава Бакалавърска степен в университета “Йейл” в САЩ, където негови преподаватели по пиано са проф. Анна Гринберг и проф. Уай-Ий Йанг. Консултиран е и от професорите Борис Берман, Питър Франкл и Майкъл Фрийдман, като за периода на следването си изучава и физика като втора област на концентрация. През учебната 2009-2010 г. специализира по пиано в Консерваторията във Франкфурт на Майн при проф. Кетрин Викерс и също така работи с проф. Айнар-Стеен Ньоклеберг (Норвегия, Консерватория в Хановер).
През 2011 г. получава Магистърска степен в НМА “П. Владигеров” в класа на проф. Атанас Куртев.
Лауреат е на редица наши и чуждестранни международни конкурси, като Конкурс-фестивала в гр. Балашиха, Русия (I награда), GrandPrizeVirtuoso (I награда – камерна музика в дуо с Христо Иванов), “Carl Filtsch” в Сибиу, Румъния (III награда – пиано и I награда – композиция), „Албер Русел”, конкурси на Музикалните летни академии в Сан Даниеле, Италия и Русалка, България (I. награда), Общогръцки конкурс в гр. Солун (I. награда), “Музиката и земята” и др.

През декември 2015 г. Александър Лиалиос защитава докторска дисертация върху мелодиката и тематизма в клавирните сонати на Франц Шуберт с научен ръководител проф. д-р Атанас Куртев.  За периода на своята докторантура той изпълнява цикъл от солови рецитали с по-голямата част от клавирните сонати на Фр. Шуберт и редица творби от други, близки по стил композитори.

Изпълнителската дейност на Александър Лиалиос включва концертни изяви в различни градове у нас и в чужбина – САЩ, Австрия, Германия, Италия, Русия, Гърция, Румъния, Япония.  Неговият репертоар включва солови и камерни произведения и концерти за пиано и оркестър от различни стилове и епохи, вариращи от ранния Барок до музиката на 21-ти век.

Понастоящем Александър Лиалиос е асистент към катедра „Камерна музика и клавирен съпровод“ в НМА „Проф. П. Владигеров“.

 

Иван Кръстев е вече познат на троянската публика с други свои концерти в галерия „Серякова къща”. Той  завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по цигулка на проф. Гинка Гичкова и класа по камерна музика на проф. Ангел Станков. Участвал е в майсторския клас по цигулка на проф. Естер Перени, както и в майсторските класове по барокова и класическа музика на проф. Коля Лесинг и по камерна музика на проф. Питър Бук. През 1999 г. е поканен за член в състава на оркестъра на „Академия Киджана“ - Сиена и в Нов симфоничен оркестър. От 2000 г. до 2002 г. свири в състава на Junge Europa Philharmonie в гр. Магдебург, Германия. От 2009 г. до 2011 г. редовно концертира в Париж с маестро Реми Гусо. Член е на оркестъра на Classic FM и оркестър „Симфониета“. Иван Кръстев е и инициатор и участник в редица художествени програми на Музей „Борис Христов“. Понастоящем е оркестрант на Софийска опера и балет.

В музикалната програма ще чуем: Л. ван Бетовен - Соната за цигулка и пиано No.5, оп.24 ("Пролетна") - I и IV част Фр. Шуберт - Соната за пиано DV 959, ла мажор - I и IV част П. Сарасате - "Интродукция и тарантела" за цигулка и пиано М. де Файя - "Испански танц" за цигулка и пиано П. Сарасате - "Цигански напеви" за цигулка и пиано В. Монти - "Чардаш" за цигулка и пиано,произведения от Скрябин или Дебюси .

 

Изложбата ще продължи до 18-ти май 2022 г.

 

Месечен бюлетин

Анкета

Моля попълнете нашата анкета.

© 2018 - 2024 Община Троян - Информационно-културен център. Всички права запазени.