Вторник, 12 Октомври 2021 08:28

14 октомври, 13.00 часа, Музей на занаятите - Откриване на изложба "На спомена сред кръстопътните видения", посветена на майстора дървостругар Минко Банковски Избрана

На 14.10.2021 г. в Музея на занаятите се открива  изложба „На спомена сред кръстопътните видения”, посветена на майстора дървостругар Минко Банковски.

Минко Банковски е трето поколение майстор по дървообработване, който наследява и доразвива уменията на баща си и дядо си като „профилира” творчеството си – стругарство и копаничарство. През 1962 г. участва в Националната конференция по въпросите на народните изкуства, през 1966 г. става един от първите членове на Ателието на троянските майстори, а от 1971 г. е член на Задругата на майсторите.

Участва в международните и национални изложби в Орешак, Копривщица, прави самостоятелни изложби в Плевен, Карлово, Пловдив, Будапеща, Варшава, Варна, София, Троян, Ловеч, Свищов, представя се в общи изложби в Куба, Унгария, Чехословакия, СССР, Мексико, Канада, Корея, Афганистан, Холандия, Гърция.

В момента във фондовете на Музея на занаятите се съхраняват над 260 негови творби от различни периоди, което го прави един от най-добре представените майстори. Заслугата му за популяризиране на троянското дървостругарство през втората половина на XX век не трябва да остава само в музейните проучвания и документи. Освен тайните на дървото, Минко Банковски прави опити за изява и с перото. През 1993 г. излиза неговата книга „На спомена чрез кръстопътните видения”.

Изложбата се състои от негови стругарски произведения, допълнени с 5 броя винилни табла на рол банер стойка, съдържащи информация за живота, творчеството и наградите му, както и негови мисли.

Изложбата ще се открие в деня празника на града и ще остане до началото на месец декември.

 

Месечен бюлетин

Анкета

Моля попълнете нашата анкета.

© 2018 - 2021 Община Троян - Информационно-културен център. Всички права запазени.